Ze krijgt elke dag 20 flesjes bier en broodkorsten. Degenen die haar vinden krijgen ijskoude rillingen op hun rug

Vandaag leven Pahuk, Tomi en Gjina in Kosovo in een door de dierenwelzijnsorganisatie “Four Paws” geleid opvangcentrum “Berenwoud Prishtina.” Ze dollen rond in het gras, genieten van de vijver en eten gezonde vruchten en andere lekkernijen. Maar nog geen vier maanden geleden stonden ze bekend als de “treurigste beren van Europa.”

In Albanië is de private gevangenschap van beren sinds 2006 verboden, maar de overheid gaat ervan uit dat er vandaag nog altijd zo’n 50 beren in te kleine kooien wegkwijnen. “Four Paws” begon daarom met een grootschalige reddingsoperatie om deze beren te bevrijden.

Pashuk, Tomi en Gjina werden door hun eigenaars – allen restauranthouders – gevoederd met alcohol, en gehouden als toeristische attractie om meer bezoekers naar hun restaurants te lokken. Naast bier kregen ze niets anders dan gedroogd brood, waardoor ze ernstige uithongeringsverschijnselen hadden.

Pashuk woonde in een klein schuurtje naast het toilet van het restaurant. De jonge beer had een zware ketting rond zijn nek, die hij tot zijn vrijlating moest dragen. De ketting had zich diep in zijn vlees geboord en moest onder verdoving verwijderd worden.

Volgende pagina

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.