Waarom je hond zijn kop scheef houdt als je tegen hem praat, is zowel verrassend alsook komisch.

Ken jij dat ook? Je hond zit voor je, staart je aandachtig met grote ogen aan en houdt zijn hoofd een beetje scheef? Dit gebaar heeft een dieperliggende betekenis …

hond

Hondeneigenaars weten het al langer, maar nu wordt het ook bewezen door de wetenschap: honden en diepe emoties die ze eveneens tonen aan de hand van gelaatsuitdrukkingen. Onze viervoeters weten perfect of we gelukkig, droevig of woedend zijn. Naar aanleiding van een studie van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit van Wenen werden honden verschillende gelaatsuitdrukkingen van mensen op een monitor gepresenteerd. Er werden telkens twee foto’s van dezelfde persoon op het scherm afgebeeld – op een foto staat de persoon grimmig en op de andere vrolijk lachend.

hond1

Enkele honden moesten het scherm met de boze persoon aanraken om een snoepje te krijgen en de anderen kregen een snoepje bij de blije persoon. De foto’s op het scherm werden altijd in twee groepen onderverdeeld. Ofwel zagen de honden alleen het bovenste gedeelte, ofwel alleen het onderste gedeelte van het gezicht. Dit werd gedaan om uit te sluiten dat de honden zich op individuele gelaatstrekken zouden baseren. Hieruit bleek dat onze viervoetige vrienden onze gelaatsuitdrukkingen perfect kunnen interpreteren en begrijpen.

hond2

Als we niet met onze huisdieren praten, proberen ze onze gedachten te lezen aan de hand van ons gezicht. Maar waarom houden ze hun hoofd dan scheef? Omdat je neus een beetje in de weg staat! Door een schuine houding aan te nemen, kunnen ze ons gezicht beter bekijken en onze emotionele toestand optimaal beoordelen.

DEEL deze baanbrekende studie met je vrienden!

Bron: Like Mag en Universiteit van Wenen

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.