Deze vrouwen hakken penissen af met een machete. Wat ze er daarna mee doen, zal je maag doen omdraaien.

De geschiedenis kan ons vele lessen leren, vooral als het gaat over duistere plaatsen of over mensen die hun tijd ver vooruit waren. Dat was ook het geval met een koningin uit de 19e eeuw genaamd Dahomey uit de Afrikaanse Sub-Sahara, waar zich het huidige Benin bevindt.

Koning Behanzin liet zich omringen door honderden vrouwen met ontblote borsten, maar niet om de reden die je zou denken: ze vormden een eliteleger van soldaten, gekend voor hun wreedheid tegenover mannelijke tegenstanders.

Deze impressionante strijders vormden de persoonlijke lijfwachten van de koning, een zeer hechte groep die bij hem woonde. Na het vallen van de avond mochten alleen de vrouwen het paleis nog betreden. Het was niet toegelaten om seksuele relaties te hebben met de vrouwelijke soldaten, en ze mochten evenmin kinderen hebben tijdens hun actieve dienst.

Sommige vrouwen sloten zich vrijwillig bij dit leger aan. Anderen werden gedwongen om hem te dienen.

Na verloop van tijd bestond het leger uit 6.000 vrouwelijke soldaten, zowat een derde van het leger van Dahomey.

Hun opleiding was even brutaal en hard zoals dat van elk modern leger. Ze leerden om pijn te negeren en brachten weken in de jungle door met alleen maar een machete. Als ze niet slaagden voor de laatste proef – een gevangene van de rotsen gooien – werden ze terug huiswaarts gestuurd.

 

Na maandenlange training ontwikkelden ze buitengewonde vaardigheden. Ze werden in de hele regio gevreesd. De leiders van de troepen eisten dat ze tot de dood vochten. Zich overgeven was geen optie.

Hun rang was bijna heilig. Als ze het paleis verlieten, liep er een slaaf met een belletje achter hen aan om aan te geven dat de mensen de weg moesten vrijmaken. Mannen werden gedwongen om de andere kant op te kijken.

Europese getuigen bevestigen hun superioriteit tijdens gevechten. Een Franse soldaat schreef over een veldslag waarin de vrouwen hun tegenstanders onthoofden en hun penissen afhakten met machetes. Daarna namen ze de penissen mee naar huis om ze uit te stallen als een trofee.

Tijdens hun gewelddadige dienst werden de vrouwen ontslagen van de gebruikelijke huishoudelijke taken. Voor hun tijd waren het best onafhankelijke vrouwen, die veel aanzien genoten binnen de samenleving.

In een tijd waarin vrouwen nog altijd moeten strijden voor gelijke rechten, tonen de “amazones” van Dahomey ons aan dat de zogenaamde superioriteit van mannen gewoon een sociale constructie is. Deze vrouwen bewezen dat ze over dezelfde vaardigheden en talenten als mannen beschikken. Hopelijk mogen we in onze moderne tijden ook nog veel amazones verwelkomen, zij het dan in onze kantoren, regeringen, laboratoria, universiteiten, enzovoort. En uiteraard ook in onze straten en huishoudens!

DEEL dit fascinerend stukje geschiedenis met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Messy Nessy Chic en Pinterest

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.