Straathond bleef deze marinier volgen, dus riskeerde hij alles om hem mee naar huis te kunnen nemen!

Craig Grossi arriveerde in 2009 in het holst van nacht in Sangin, Afghanistan. Als lid van een eliteteam van mariniers was hij daar niet meteen om vrienden te maken, maar dat is wat er uiteindelijk toch gebeurde.

Na verschillende dagen van vuurgevechten ontmoette marinier Craig Grossi een hond die door de straten dwaalde van Sangin.

Maar anders dan andere straathonden die doorgaans in een roedel leven, was deze kleine hond helemaal alleen.

Grossi kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Tegen de officiële regel om geen contact te maken met straathonden gaf hij het dier een stukje vlees.

Toen hij dichter kwam, zag hij duidelijk dat het een straathond was. Hij was ook erg vuil en zat onder de insecten. Hij benaderde de hond voorzichtig, wetende dat sommige straathonden agressief uit de hoek kunnen komen.

Maar deze hond niet: ondanks zijn povere toestand begon hij vrolijk met zijn staart te kwispelen.

Grossi gaf het stukje vlees en wilde afscheid nemen: “Ik voelde iets tegen mijn been kloppen. Ik keek naar beneden en het was zijn pootje. Hij volgde me”, zei hij.

Een van zijn teamgenoten zag dit tafereel gebeuren en riep: “Het lijkt erop dat je een nieuwe vriend hebt!”

Maar Grossi klonk dit als: “Lijkt als een Fred.”

En zo had de hond meteen een naam: Fred. Het werd ook duidelijk dat Fred nergens naartoe zou gaan.

Tegen de avond gingen de mariniers langs bij plaatselijke familie die vaak het doelwit waren van de Taliban. Fred ging vrolijk mee.

Aanvankelijk waren de soldaten bang dat hij zou blaffen en hun locatie zou verraden, maar Fred leek meteen te begrijpen dat ze zich stil moesten verplaatsen en hij gaf nooit een krimp.

“Ik hield meteen van hem”, zei Grossi. “En ook de andere jongens van mijn team begonnen hem echt te waarderen.”

Hij werd algauw de favoriet van het kamp. Maar toen kreeg Grossi en zijn team te horen dat ze naar een ander deel van het land moesten vertrekken. Grossi wist niet wat te doen. Hij wilde Fred meenemen, maar wist niet meteen hoe.

Hoe vroeg Fred om een teken.

De volgende dag landde de helikopter om de soldaten op te pikken. Toen het stof van de schroef in zijn gezicht waaide, voelde Grossi iets bekend: een por tegen zijn enkel.

En daar was Fred, bang van de helikopter maar bereid om het te trotseren.

Met de hulp van zijn team (en een grote tas) werd de aanwezigheid van Fred geheim gehouden. Het risico was reëel: als de hond opgemerkt zou worden, kon Grossi naar de gevangenis vliegen en Fred zou men laten inslapen.

Op de basis sprak Grossi met enkele medewerkers van DHL af dat zij op de hond zouden letten terwijl hij op missie trok. Aanvankelijk was hij zelfs van plan om de hond naar de VS te laten verschepen om bij zijn ouders te verblijven, maar hij kreeg het papierwerk niet tijdig rond.

Hij had gehoopt snel terug te keren, maar dan werd zijn eenheid getroffen door een raket en moest hij gehospitaliseerd worden. Tijdens zijn herstel kon Grossi alleen maar aan Fred denken.

Van zodra hij ontslagen werd, ging hij bij DHL meteen op zoek naar Fred. En daar was hij dan: voetbal aan het spelen met enkele DHL medewerkers.

Grossi liet de nodige medische onderzoeken uitvoeren en regelde de documenten om Fred naar Amerika over te vliegen. Maar hij had geen krat.

Toen kwam er een wildvreemde naar hem toe die zei “Ik weet over Fred”. De man werkte voor de hondenbrigade en zei dat hij wilde helpen. En zo was Fred eindelijk onderweg naar de Verenigde Staten.

Drie maanden later vervoegde ook Grossi hem.

In de zomer van 2015 besloot Grossi om het leger te verlaten en opnieuw te gaan studeren. Maar niet zonder eerst een rondreis door de VS te maken.

Vandaag is het stel nog altijd samen. Of het nu dutjes doen is op de bank, of genieten van de buitenlucht. Grossi behaalde zijn diploma en Fred vergezelde hem om samen te vieren. Grossi schrijft ondertussen ook een boek over de redding van Fred in Afghanistan.

DEEL dit prachtige verhaal met je vrienden!


Bron: LittleThings

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.