Stervende zoon met kanker zegt papa “Ik moet opgeven.” Papa maakt belofte waardoor hij zijn tranen moet bedwingen.

Er zijn conversaties die een ouder nooit wil hebben met zijn kinderen. En een van de moeilijkste dingen is ongetwijfeld met je kind over de dood moeten praten – zijn dood. Dat is precies de situatie waarin Bill Kohler zich bevond met zijn zoon Ayden. Zeven maanden geleden werd er bij Ayden DIPG, een zeldzame vorm van hersenstamkanker, vastgesteld. Na de diagnose leven de patiënten hooguit nog een jaar.

Het geval van Ayden was echter erger. Hij had niet een, maar twee tumoren – en hij wist dat hij aan het sterven was.


Als voormalige militaire arts, die een missie in Irak had volbracht, wist hij wat het was om mensen te verliezen. Maar hij wist niet hoe hij met de ziekte van zijn zoon moest omgaan.

“Ik was een dokter tijdens de oorlog, en je maakt dingen beter”, vertelde Kohler aan de New York Daily Record. “En dit was iets waar ik geen vat op kreeg.”

Dus maakte hij een belofte: Als hij de ziekte van Ayden niet kon genezen, zou hij alles doen om de laatste dagen van zijn zoon zo rijk en vol mogelijk te maken. Dat betekende WWE worstelsterren ontmoeten, beroemdheden ontmoeten, jagen in de bossen, en samen met teamleden van een football team van New York geld inzamelen.

Maar uiteindelijk zou Ayden een punt bereiken waarop hij niet meer kon wandelen, eten, of zelfs nog maar normaal ademen.

Dat was het moment dat Ayden de woorden zei waarvan Kohler gehoopt had dat hij ze nooit zou moeten horen: “Papa, ik moet opgeven.”

Kohler antwoordde op de enige manier die hij kende: “Ik zal je iets beloven. Als je zo hard hebt gevochten als je kunt, en als je het gevoel hebt dat je zo hard hebt gevochten, dan beloof ik je dat het oké is om te stoppen.”

“Als de mensen zich verzamelen om me te herinneren, wil ik dat ze dansen, zingen en groepsfoto’s maken”, zei hij. “Als iemand vraagt hoe ik wil dat ze me herinneren, zeg dan alsjeblieft grappig, atletisch, slim, vechter, zorgzaam en onbaatzuchtig.”

Ayden mag dit leven dan wel verlaten, maar zijn erfenis zal blijven. Donaties die in zijn naam aan het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center gedaan worden blijven de strijd tegen DIPG steunen.

DEEL dit hartverscheurende verhaal met iedereen die je kent!

Bron en afbeeldingen: Liftable en YouTube

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.