Spaanse hazewindhonden worden gefokt om verstoten of gedood te worden. En ze hebben jouw hulp nodig!

In de onderstaande video maken we kennis met Valentina, de prachtige Spaanse windhond. Ze is nu eindelijk veilig nadat ze vreselijk moest lijden en door haar vorige eigenaar bijna vermoord werd. Toen ze gered werd, had ze een gebroken neus en een touw rond haar nek, waarmee haar vorige eigenaar haar probeerde op te hangen.

Dankzij het werk van Asociacion Las Nieves is ze nu aan het revalideren. Samen met haar geredde broers en zussen heeft ze een tweede kans in het leven gekregen en weet ze eindelijk hoe liefde voelt.

“De honden zijn mijn kinderen en we werken voor de dieren … vandaag en morgen”, zei Mari Carmen van de organisatie.

Mishandeling van windhonden is altijd al een schokkend thema geweest in de media. In sommige delen van de wereld worden deze lieve honden uitgebuit voor racedoeleinden, in andere landen als Spanje worden ze gebruikt als jachthonden.

Elke jaar worden er bij het einde van het jachtseizoen naar schatting 50.000 Spaanse windhonden gedood of gedumpt. Ze worden doorgaans slechts voor één seizoen gebruikt, of als ze volgens hun eigenaars niet goed hebben gejaagd worden ze gemarteld. De wrede realiteit is dat deze honden vaak met zuur verbrand worden, achter auto’s worden aangesleept of opgeofferd worden aan vechthonden.

Dit moet de “schaamte” van een slechte jachtpartij milderen …

Een van de meest gruwelijke praktijken is de zogenaamde “piano dans”, waarbij de hond bij zijn keel wordt opgehangen en met zijn poten nauwelijks de grond raakt, zodat hij zichzelf dood wurgt.

Voor de jacht worden de honden uitgehongerd zodat ze wanhopig op zoek gaan naar een prooi. Goede jachthonden worden beloond door niet gefolterd te worden, maar worden nog altijd vastgehouden in veel te kleine, smerige kooien.

Fokkers verkopen hun honden voor minder dan 10 euro en daarom is het goedkoper om telkens een nieuwe hond te kopen in plaats van de hond tussen de seizoenen in te moeten voederen.

Volgens de Spaanse wet zijn deze windhonden “werkhonden”, waardoor ze niet onder de dierenwelzijnswetten voor huisdieren vallen. Dit betekent dat de zogenaamde “galgos” niet worden gezien als dieren maar als gereedschap.

DEEL dit bericht om deze schrijnende praktijken onder de internationale aandacht te brengen zodat hier hopelijk paal en perk aan wordt gesteld!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.