Rechtbank oordeelt dat politieagenten je hond mogen afmaken als hij iets anders doet dan gewoon stilletjes neerzitten.

Afgelopen maandag besliste het Hof van Beroep van het Zesde Circuit in Amerika dat politieagenten de huisdieren van burgers mogen doden, zelfs als die dieren hen niet aanvallen of proberen aan te vallen. De rechters Moore, Clay en Hood behandelden een beroep van Mark en Cheryl Brown uit Battle Creek in Michigan.

De familie Brown diende klacht in tegen de politie van Battle Creek nadat hun geliefde honden in handen vielen van enkele sadistische politieagenten en koelbloedig vermoord werden. Het voorval vond plaats op 17 april 2013 toen de politie een huiszoeking in het huis van de familie wilde uitvoeren. Een informant had aangegeven dat een andere man, Vincent Jones, vanuit het huis cocaïne, heroïne en marihuana verkocht.

Nog voor de politie ter plaatse kwam werd Jones aangehouden.

Mark Brown, die geen verdachte was in de zaak, was tijdens de lunchpauze van zijn werk even naar huis gekomen om zijn twee pitbulls uit te laten. Daarna deed hij de deur op slot en wilde naar zijn terugkeren toen hij aangehouden werd.

Hij zei de politie dat hij de sleutel had, en dat ze de voordeur niet hoefden te vernielen om binnen te geraken. Maar dat deden ze toch.

De politieagenten beweren dat de honden aan het blaffen waren.

Mark Brown getuigde dat de kleinste van de twee honden “in haar hele leven nog nooit geblaft had.” Officier Klein zei dat de grotere hond naar hem blafte en hapte, maar gaf later toe dat de hond “slechts enkele centimeters bewoog.”

Ondanks het feit dat ze niet aangevallen werden, vuurde Klein naar de hond. Beide honden vluchtten in angst naar de kelder.

Daar werden de twee honden door de agenten afgemaakt omdat ze vonden dat ze de huiszoeking niet naar behoren konden uitvoeren in aanwezigheid van deze honden.

“De kelder stond boordevol. Je moet onder de bedden kijken, je moet alles doen, en de honden verhinderden ons werk, en ze beschermden de kelder”, zei Klein. De kleine pitbull stond gewoon toe te kijken toen hij doodgeschoten werd.

Ondanks deze sadistische handelingen oordeelde het Hof in het voordeel van de agenten. Het Hof volgde de redenering van de lagere rechtbank dat de agenten een “gekwalificeerde immuniteit” genieten en daarom niet voor de dood van de honden verantwoordelijk gesteld kunnen worden.

Dit is een gevaarlijk precedent. Zelfs als de honden stilletjes in een andere kamer zitten, mag de politie hen doden, gewoon omdat dit een huiszoeking gemakkelijker maakt.

Wat vind jij van deze beslissing? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit bericht met je vrienden!

Bron en afbeelding: Doggies Care

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.