Ooievaar vliegt elk jaar zo’n 13.000 kilometer om zijn gewonde soul mate te kunnen zien

Zoals elk jaar op 25 maart houdt een heel dorp in Kroatië de adem in en zijn de ogen gericht op het grote nest op het dak van een huis. In het nest zit het ooievaarsvrouwtje Melena die op de liefde van haar leven wacht, haar man Klepetan. Maar dit jaar moet ze langer wachten.

ooievaar1

Het ooievaarshuwelijk houdt nu al 15 jaar stand. Al even punctueel verlaat Klepetan in augustus het nest. Melena kan niet met hem mee – wegens een verwonding die een Italiaanse jager haar 22 jaar geleden toebracht. Deze verwonding veroordeelt het ooievaarswijfje tot haar nest.

ooievaar2

Maar Klepetan is een trouwe echtgenoot. Zo punctueel als hij in de herfst het nest verlaat, zo stipt keert Klepetan in maart terug. De dorpsbewoners kunnen hun uurwerk erop gelijk zetten. Maar dit jaar is Klepetan te laat en iedereen wordt onrustig. Als Klepetan met een week vertraging dan toch aan de horizon verschijnt, is Melena vergevingsgezind: haar man vliegt immers 12.000 kilometer van Zuid-Afrika, vanuit de Hoorn van Afrika, over de Sahara naar Kroatië.

ooievaar3

Ook Vokic, de “huisbaas” van het ooievaarskoppeltje, ademt opgelucht adem als hij Klepetan aan de hemel ziet. Vokic is zeker dat het Klepetan is, want de ooievaar vliegt meteen naar de emmer met vis die Vokic elk jaar voor hem klaar zet.

ooievaar4

De langeafstandsrelatie van deze vogels is ook tot ver buiten het dorp bekend geraakt. Er werd zelfs een korte animatiefilm over hun liefdesverhaal gemaakt:

Het is niet ongebruikelijk dat ooievaars langer samenblijven, maar het huwelijk van Melena en Klepetan spant wel de kroon. Samen bracht het paar al meer dan 40 ooievaarsbaby’s ter wereld.

ooievaar5

In de onderstaande video zien we de aankomst van Klepetan. De ooievaars doen het ons voor: onvoorwaardelijke liefde bestaat nog. DEEL dit wondermooie liefdesverhaal met iedereen die je liefhebt.


    Bron: The Dodo en YouTube

    Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

    Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.