Nog eens 500 rode lynxen staan op het punt gedood te worden voor hun vacht

Na 40 jaar van bescherming moeten de lynxen in Illinois opnieuw voor hun leven rennen. Vorige donderdag werd de jacht op lynxen voor het eerst in 40 jaar opnieuw geopend.

“Het herstel van de lynxen populatie is een echt succes geweest. Lynxen werden in 1970 op de lijst van de beschermd diersoorten gezet en sindsdien is hun populatie zo toegenomen dat er opnieuw op een duurzame manier op gejaagd kan worden”, deelt het Departement Natuurbehoud van Illinois mee.

lynch1

Lynxen zijn solitaire dieren en komen vooral ’s nachts buiten. Hierdoor is het moeilijk om hun exacte aantal te schatten. Als ze jong zijn blijven de katjes dicht bij hun moeder die hen de eerste maanden voedt. Als ze ongeveer vijf maanden oud zijn, leren ze jagen. Van zodra ze dan tussen acht en elf maanden oud zijn, gaan ze hun eigen weg.

lynch2

Voor ze beschermd werden in de jaren ’70 waren de lynxen bijna uitgeroeid in de staat Illinois. Dat was vooral te wijten aan het feit dat er teveel vallen werden uitgezet. Ayers van de Humane Society in de VS vreest dat hen nu weer hetzelfde lot te wachten staat.

Het Departement Natuurbehoud reikte per loterij 500 vergunningen uit om een lynch te doden. 6.416 personen deden zo’n aanvraag. De jachtvergunning laat toe om lynchen te doden met geweren of met een pijl en boog, hen op te jagen met honden of vallen uit te zetten. Er bestaat blijkbaar geen uitzondering voor lynxen met jongen.

lynch3

Deze methodes zijn ronduit gruwelijk en wreed. Maar zoals gewoonlijk is er ook veel geld mee gemoeid. In 2014 voerde de VS 59.000 pelzen van lynxen uit naar Rusland en China. Een bonten jas wordt gemaakt van 50 vachten en wordt verkocht voor ongeveer 150.000 dollar.

lynch4

Maar tenminste een persoon die een vergunning kreeg, zal die niet gebruiken. Natalie Lichtembert vroeg alleen een vergunning aan om te verhinderen dat iemand anders er eentje zou krijgen.

lynch5

“Ik gebruik het als een manier om geen leven te moeten nemen, dus hopelijk worden er slechts 499 lynxen gedood”, zegt Lichtembert. “Het is helemaal niet zeker of de populatie vandaag wel groot genoeg is om de jacht terug te rechtvaardigen. Het lijkt erop dat alleen financiële motieven tellen”, voegt ze eraan toe.

DEEL dit bericht als jij tegen de jacht op lynxen bent!


Bron: The Dodo

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.