Moeder van vier kinderen geeft zich bloot op Facebook. Maar wat je ziet geeft zoveel mensen moed! RESPECT!

Uitgerekend op haar 32e verjaardag kreeg, Beth Whaanga uit Brisbane, nieuws dat haar wereld zou in storten. De moeder van 4 kinderen bleek borstkanker te hebben.

Ze is ook de drager van de BRCA2-gen, die de groei van kankercellen in de borst en eierstokken bevordert. Beth heeft haar borsten geamputeerd en haar baarmoeder verwijderd.

borstkanker

Maar de Australische wilt haar littekens te langer verborgen houden. Ze laten zien waarom ze nog leeft. Samen met haar vriend, de fotograaf Nadia Masot, zijn ze “Under The Red Dress Project” begonnen. Waarbij ze zich volledig naakt en met al haar littekens laat fotograferen. “Elke dag lopen wij langs mensen en ze zien er normaal uit, maar onder hun kleren vertelt hun lichaam soms een ander verhaal.” vertelt Beth. “We willen met dit project laten dat kanker iedereen raakt.”

kanker-bestrijden

Beth plaatste deze onthullende foto’s op Facebook – maar gaf er wel een waarschuwing aan haar vrienden op Facebook. “Deze foto’s zijn controversieel en bevatten topless materiaal,” schrijft ze. “Ze zijn op geen enkele manier seksueel bedoelt. Het doel van dit project is om bewustzijn voor borstkanker te creëren. Als je deze foto’s offensief vindt, blokkeer deze dan van uw tijdlijn.”

vechten-tegen-kanker

Beth kreeg duizenden reacties en veel mensen feliciteerde haar de moed en prezen haar voor haar openbare strijd. Toch ontvolgde 103 mensen haar direct nadat ze de foto’s op Facebook plaatste. Eentje schrijft zelfs: “Ik wil zulke drastische foto’s niet op het web zien, omdat ik niet kan beslissen om ze wel of niet te kunnen zien. Dit kunnen kinderen ook zien.”

kanker-overwinnen

Maar de fotograaf Nadia Masot staat 100% achter Beth foto’s: “Iedereen die denkt dat de foto’s niet voor hun bestemd zijn. Zullen wanneer ze met kanker te maken krijgen achteraf zeggen dat ze zich iets meer bewust van deze ziekten hadden moeten maken. In plaats van boos te zijn is het juist belangrijk om te focussen op de achterliggende boodschap,” verdedigt zij het project. “Onwetendheid is nooit de juiste keuze.”

Symptomen-Kanker

Dubbele borstamputatie, Borstreconstructie, navel wederopbouw, verwijdering van de baarmoeder, gewichtsverlies en hardnekkige haaruitval. Deze foto’s tonen genadeloos aan wat Beth meemaakte tijdens haar ziekte. “Maar na de operatie, voelde ik dat ik langer zou leven en dat is het beste van alles. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie.”

inspiratie-vrouwen

Inmiddels hebben meer vrouwen zich laten fotograferen voor het project, allemaal met hetzelfde doel: de getroffen vrouwen te helpen met hun sterkte wilskracht en om het bewustzijn voor borstkanker en de behandeling ervan te steunen. Deel dit artikel met al je vrienden om de strijd tegen kanker in welke vorm dan ook te steunen.Blijf op de hoogte om niets te missen:

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.