Man die tijdens de Holocaust 667 kinderen redde, heeft onbetaalbare reactie als ze hem jaren later verrassen.

Hoewel de geschiedenis gevuld is met vele donkere hoofdstukken, stijgen sommige mensen in dergelijke situaties boven zichzelf uit. Tijdens Wereldoorlog II zagen Joden hun families uiteengerukt, hun vrienden ontvoerd en hun buren tegen zich gekeerd. Hoewel de Nazi’s duisternis brachten over Europa, waren er sommige mensen die weerstand boden.

Een van de mensen was Sir Nicholas Winton die 669 Joodse kinderen redde die normaal in een Nazi dodenkamp zouden eindigen. Deze video werd 50 jaar na de redding opgenomen.

Na Kristalnacht – een vreselijke dag in november 1938 toen de Nazi’s Joodse mensen en eigendommen begonnen aan te vallen – nam het Verenigd Koninkrijk een maatregel om Joodse vluchtelingen jonger dan 17 jaar op te vangen. Ze gaven hen onderdak en een garantie van 50 Britse pond om te verzekeren dat ze later zouden terugkeren naar Duitsland of hun eigen land.

Een mooi gebaar, maar zeker niet eenvoudig voor een kind.

Het is precies hier waar Sir Winton komt kijken (en zijn moeder!). Rond Kerstmis 1938 besliste Winton om niet op vakantie te gaan in Zwitserland, zoals de meeste van zijn bankiersvrienden, maar hij besliste om naar Praag te gaan om daar een vluchtelingensysteem op te zetten voor Joodse kinderen die gevaar liepen voor de Nazi’s.

Sir Winton en zijn moeder gebruikten het systeem om zoveel mogelijk kinderen onderdak te geven in hotels en bij gezinnen. De meesten onder hen verloren hun ouders en grootouders in Auschwitz en andere concentratiekampen.

We spoelen even verder naar 1988. Sir Winton werd uitgenodigd in een BBC show genaamd “That’s Life”. Hij zat in het publiek en dan BAM! De gastheer van de show vroeg een eenvoudige vraag: “Is er iemand in het publiek die zijn leven aan Nicholas Winton te danken heeft?”

Alle kinderen die hij 50 jaar geleden had gered, zaten gewoon naast hem in het publiek!

We zeggen altijd dat we de slechte dingen nooit mogen vergeten om te vermijden dat ze opnieuw zouden gebeuren. Maar we mogen evenmin NOOIT de goede dingen vergeten. Zoals deze moedige man die 669 kinderen van de Nazi’s redde!

DEEL dit bericht om deze held te eren!

Bron: YouTube; Afbeeldingen: Shareably

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.