Man springt in een dierentuin over het hek in het apenverblijf en riskeert zijn leven om een verdrinkende chimpansee te redden

In 1990 gleed een 60 kilo wegende chimpansee genaamd Jo-Jo in het water van de Detroit Zoo nadat hij door een andere chimpansee werd achternagezeten. Dozijnen bezoekers keken toe hoe hij hulpeloos voor zijn leven spartelde. Het apenverblijf was voorzien van een kabel om te voorkomen dat de apen in het water zouden terechtkomen, maar dat bleek die dag niet te volstaan.

Afbeelding: YouTube

Vrachtwagenchauffeur Rick Swope zag deze horror met zijn vrouw en drie kinderen aan. Hij zag de blik op het gezicht van de 18-jarige chimpansee en wist dat hij niet gewoon lijdzaam kon blijven toekijken. Het leek wel of Jo-Jo aan de omstaanders smeekte om hem te helpen en te komen redden – en dat is precies wat Swope deed.

Bedenk je wel dit: chimpansees hebben vijf keer zoveel kracht als mensen, het apenverblijf was verboden terrein voor de bezoekers en het verblijf zat vol andere apen die op elk ogenblik agressief konden worden. Maar zonder aarzeling liet Swope zijn familie achter en sprong in het verboden apenverblijf. Hij greep de drenkeling vast, maar verloor algauw de grip. Hoewel het water niet erg diep was, kon hij geen hand voor de ogen zien omdat het zo vuil was.

De bezoekers juichten toen Swope de aap toch te pakken kreeg en hem op het droge trok. “Hij was best levenloos, maar ik zag dat hij nog in leven was” vertelde Swope achteraf. “Hij keek me aan en ik denk dat hij wist wat er aan de hand was.”

Dankzij deze 33-jarige vrachtwagenchauffeur overleefde Jo-Jo en herstelde uiteindelijk helemaal.

“Het was niets bijzonder, weet je” zei hij. “Je moet geen uitzonderlijke persoon zijn om dit te doen. Moest dat wel zo zijn, was het me nooit gelukt.”

Sorry Rick Swope, maar jij bent absoluut een held.

DEEL deze ongelofelijke redding met je vrienden op Facebook!

Bron: YouTube

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.