Maak kennis met het schitterendste dier, wat velen als “het prachtigste paard ter wereld” beschouwen

Voor iedereen die af en toe naar Animal Planet kijkt (of gewoon buitenkomt) weet dat de biodiversiteit op onze planeet verbluffend is. Voor zij die hun ogen openen, komt er gewoon geen eind aan al die natuurlijke schoonheid. Neem bijvoorbeeld paarden. Ongeacht hoeveel paarden je al gezien hebt, zoiets als het volgende paard heb je wellicht nog nooit gezien:

Deze fantastische dieren worden Akhal-Teke paarden genoemd en komen oorspronkelijk uit Turkmenistan. We weten wat je denkt: Akhal-Teke? Dat lijkt als iets uit de Lord of the Rings. Hoewel de vergelijk standhoudt, verzekeren we je dat deze metaalkleurige paarden compleet echt zijn!

Hoewel deze paarden in Turkmenistan gekoesterd worden als erfgoed komen ze in heel Azië voor. Ze worden ook wel eens de “gouden paarden” of “paarden uit de hemel” genoemd in China. Hun meest karakteristieke kenmerk is de gouden reflectie van hun vacht in de zon. De reden is dat de structuur van hun haarzakjes anders is dan bij andere paarden. De kern van hun haarstreng is niet zo ondoorzichtig als bij andere paardenrassen. In plaats daarvan zijn ze meer transparant waardoor ze meer licht absorberen en reflecteren. Dit alles verklaart de prachtige glans zoals hieronder afgebeeld:

Deze paarden zijn ontegensprekelijk prachtig, maar ze zijn ook erg zeldzaam. Bij de laatste telling in 2012 bleek dat er momenteel nog zo’n 6.600 Akhal-Tekes op Aarde rondlopen. De meerderheid vinden we in Turkmenistan en Rusland.

Omwille van hun gewaardeerde status schenkt de regering van Turkmenistan soms een Akhal-Teke bij wijze van diplomatisch geschenk aan andere landen.

Vind jij dit de mooiste paarden ter wereld? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit bericht met je vrienden!

Bron: Shareably ; Afbeeldingen: horsenation.com

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.