Het echtpaar neemt een wilde bruine beer als huisdier. Na 23 jaar laat het beest zich tijdens een fotoshoot van zijn liefste kant zien

Het Russische echtpaar Svetlana en Yuriy Pantaleenko heeft wel een heel merkwaardige “adoptiezoon”: De 23-jarige Stepan (zonder h) is meer dan 2 meter groot, 140 kg zwaar en over z’n hele lichaam behaard – maar voor zijn soort heeft hij met deze maten een topfiguur, want Stepan is een bruine beer.

Toen Svetlana en Yuriy de verweesde Stepan meer dan 20 jaar geleden in het bos vonden, was hij amper drie maanden oud en fel verzwakt. Omdat van zijn moeder elk spoor ontbrak, waren ze vastbesloten om de beer te adopteren en van hem een gedomesticeerde beer te maken – geen eenvoudige opdracht zou men zo denken.

Maar Stepan groeit op tot een voorbeeldige kerel: “Hij is een zeer menslievende en gezellige beer”, zegt Svetlana. “Ondanks de angst van vele mensen is hij helemaal niet agressief. Hij heeft ons nog geen enkele keer gebeten.”

Op de familiefoto’s ziet Stepan er inderdaad uit als een grote knuffelbeer die er niet voor terugdeinst om ook in het huishouden een handje toe te steken.


“Hij heeft talloze talenten en houdt van picknicken”, zegt de trotse pleegmoeder. Maar een klassieke picknickmand is niet voldoende voor zijn spreekwoordelijke berenhonger: “Stepan eet dagelijks 25 kg vis, groenten en eieren. Het is een wonder dat hij ons nog niet heeft opgegeten”, lacht Svetlana.

Maar de honger van Stepan is niet meer dan normaal, want de speelse bruine beer verbruikt heel wat energie.

Ondanks zijn hoge leeftijd (bruine beren worden doorgaans tussen de 20 en 30 jaar oud) is hij nog steeds erg fotogeniek en een gewillig model. Hij poseert regelmatig samen met echte topmodellen en laat zich graag van zijn beste kant aan de wereld zien.

Uiteraard moet men altijd de nodige voorzichtigheid aan boord leggen in de buurt van wilde dieren. Maar als we de liefdevolle band van deze beer met zijn familie zo zien, lijkt het erop dat zijn liefde voor mensen sterker is dan de lokroep van de wilde natuur.

DEEL dit merkwaardige verhaal met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Metro en Facebook

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.