Giraffen sterven uit en je hoort er niemand iets over zeggen

In juni werden in de Democratische Republiek van Congo de lichamen van drie giraffen gevonden. Ze werden neergeschoten zonder duidelijke reden – tot mensen zagen dat hun staarten, die een statussymbool zijn in de regio, verwijderd waren.

Dit is slechts een van de vele manieren waarop giraffen het slachtoffer worden van mensen. De natuurlijke habitat die alsmaar kleiner wordt, stropen en de alsmaar toenemende bevolkingsgroei zijn de voornaamste reden waarom deze dieren nu met uitsterven bedreigd zijn.

Maar bijna niemand praat over deze “stille uitsterving” – tot nu.

De Internationale Unie voor Natuurbehoud, die de populatie van dieren bijhoudt, heeft giraffen zopas als “kwetsbaar” gekwalificeerd. Voordien werden ze beschouwd als “niet zorgwekkend.”

De laatste 30 jaar, of gedurende drie generaties van giraffen, daalde de giraffenpopulatie met bijna 40%, van ongeveer 163.000 in 1985 tot 97.000 vorig jaar. Dit betekent dat er nog een diersoort is bijgekomen die met uitsterven bedreigd is, gewoon door wat wij mensen met onze planeet aanvangen.

“Giraffen worden bedreigd door habitatverlies en conflicten, maar ook door de commerciële handel in haar, vacht en andere lichaamsdelen die vanuit Afrika naar markten in Amerika, Europa en elders worden geëxporteerd”, zei Adam M. Roberts, CEO van Born Free USA. “De sleutel bij giraffen is om ervoor te zorgen dat geen enkele toerist iets koopt dat gemaakt is van een lichaamsdeel van een giraf.”

DEEL dit bericht alsjeblieft want deze “stille uitsterving” mag niet stil gehouden worden!


Bron: The Dodo

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.