Explosieven detectie hond, die missies in Irak heeft meegemaakt, sterft en wordt geëerd met 21 saluutschoten

Op 10 september werd Lireland, een bommenhond die twee keer in Irak diende, geëerd tijdens een ceremonie op het Camp Nelson National Cemetery in Kentucky.

soldaat1

De 13-jarige Mechelse scheper diende in Fallujah, Irak, in 2007 en 2008 met haar partner sergeant Josh Sutherland. Sutherland adopteerde haar ook bij hun terugkeer in 2009, hetzelfde jaar dat ze op pensioen gesteld werd.

soldaat2

De oorzaak van haar dood kon niet vastgesteld worden, maar Sutherland en haar dierenarts denken dat ze kanker had.

Ze stopte plotseling met eten, werd zwak en had voortdurend koorts. Lireland overleed op 8 augustus.

soldaat3

Haar slaperige gedrag de dagen voor haar dood waren erg ongewoon. Sutherland omschrijft haar als een energieke en vrolijke hond. Tijdens hun dienst werd het paar onafscheidelijk. Sutherland zegt dat ze vastberaden en soms koppig was, maar dat ze altijd klaar stond om anderen te behagen.

soldaat4

Sutherland en Lireland waren een geweldig team. Het was ook zijn passie voor honden die hem na zijn loopbaan in het leger bij de Transportation Security Administration bracht waar hij als hondentrainer aan het werk ging.

De ceremonie werd bijgewoond door zijn vrienden, familie en de mensen van de dierenkliniek, samen met nog een heleboel aanhangers van het Amerikaanse Legioen.

soldaat5

Lireland werd geëerd met 21 saluut schoten en kanonvuur.

Lireland veranderde het leven van Sutherland en zijn familie en gaf hem het gezelschap dat hij zo nodig had in Irak om zijn dienst een beetje draaglijker te maken. Ze is een echte oorlogsveteraan die zich inzette voor de wereldvrede en vele mensenlevens heeft gered.

DEEL dit bericht om deze heldhaftige hond te eren!


Bron: Today.com

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.