De vrouwtjesbeer werd jarenlang in een nauw metalen korset gevangen gehouden. Als haar helpers haar eindelijk bevrijden, moeten ze hevig slikken.

Caesars’ eerste levensjaren waren een hel op aarde. De bruine berin leefde op een Chinese boerderij gespecialiseerd in het “aftappen” van berengal. De substantie wordt in traditionele Chinese medicijnen verwerkt en voor grof geld verkocht.

berengal1

Net zoals ongeveer 1.000 andere bruine beren die op zogenaamde “galboerderijen” leven, werd Caesar gedwongen om in een veel te kleine kooi te vegeteren.

berengal2

Ze had nooit contact met andere beren. Haar bewakers dwongen haar in een metalen korset, waarvan ze nooit bevrijd werd.

Het metalen korset is uitgerust met een rubberen katheter die rechtstreeks naar haar galblaas voert om de gal af te kunnen tappen. De open wonde, waardoor dagelijks het kostbare berengal vloeit, heeft geen tijd om te genezen.

berengal3

Het mag een wonder heten dat Caesar deze kwelling overleefde. “Wat er op galboerderijen gebeurt, is de reinste marteling”, zegt dierenbeschermingsorganisatie Animals Asia over deze praktijken.

berengal4

“Deze metalen korsetten zijn eigenlijk illegaal, maar we vermoeden dat ze nog wijdverbreid gebruikt worden”, zegt Steve Jackson van Animal Asia.

Na een jaar van eindeloze onderhandelingen slaagt Animal Asia er dan toch in om enkele beren van een galboerderij te bevrijden. Tijdens een zware en langdurige procedure werd het korset rond haar lijf voorzichtig geopend en verwijderd.

Vandaag is Caesar nog nauwelijks herkenbaar. Ze weegt ondertussen een gezonde 271 kg, haar spieren zijn sterk en haar vacht glanst. “Caesars’ wonden zijn geheeld, de littekens stilaan verdwenen, en vandaag is ze echt een prachtige berin”, berichten de redders op hun website. Caesar woont vandaag in een natuurreservaat van Animal Asia en houdt er nog het liefste van om te plonzen en holen te graven.

berengal5

Wat mooi dat deze martelgang toch nog een happy end kende. DEEL dit bericht echter want er zijn nog tal van beren die zich in dezelfde situatie als Caesar zien geplaatst.

Bron: The Dodo en Instagram/Animal Asia

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.