De treurigste beren van Europa krijgen eindelijk een tweede kans in hun leven dankzij liefdevolle redders.

In heel Albanië verkeren meer dan 50 beren in direct gevaar. Beren zijn beschermd in Albanië maar dat weerhoudt mensen zonder scrupules er niet van om een illegaal handeltje in deze beschermde diersoort te drijven. Ze zitten in veel te kleine, vuile en betonnen kooien en worden gebruikt om toeristen te lokken. Ze staan bekend als “bier beren” omdat ze leven op een dieet van brood en bier.

beren1

Gelukkig zijn er toegewijde vrijwilligers die hard werken om beren in gevangenschap te bevrijden en een tweede kans te geven in het leven.

beren2

Een van die organisaties is Four Paws International. Ze bevrijden niet alleen beren, maar oefenen ook druk uit op de regering in Albanië om strenger op te treden tegen malafide eigenaars die beren in gevangenschap houden.

beren3

Ondertussen konden ze al twee beren bevrijden en opnemen in hun Pristina Bear Sanctuary in Kosovo. Er moet nog veel werk verricht worden, maar voor de beren Tomi en Pashuk is dit alvast het begin van iets moois.

beren4

De eerste beer die gered werd, was Tomi.

Je moet geen expert zijn om te zien dat Tomi er slecht aan toe is. Deze kooi is waar hij vijf jaar werd gevangen gehouden.

beren5

Om veiligheidsredenen worden de beren eerst verdoofd voor ze behandeld worden. Maar maak je geen zorgen – eens ze wakker worden zijn ze in goede handen!

beren6

De eerste tussenstop was de Tirana Zoo – geen ideale plaats voor beren, maar daar zijn alvast de nodige medische faciliteiten voorhanden om hem te verzorgen.

beren7

Pashuk was er zelfs nog slechter aan toe. Pashuk leefde bijna zijn hele leven met een ketting rond zijn nek.

De ketting groeide zelfs in zijn vel. Ook hij werd overgebracht naar de Tirana Zoo, waar hij de eerste medische zorgen kreeg toegediend.

beren8

In het Pristina Bear Sanctuary konden ze dan voor het eerst proeven van hun vrijheid.

Daar kunnen ze zwemmen.

beren9

Dutjes doen.

beren10

Precies zoals de natuur het bedoelde!

beren11

Verspreid de boodschap over het misbruik van beren in Albanië en DEEL dit bericht met elke dierenliefhebber die je kent!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.