De olieachtige, stinkende klomp is op het strand aangespoeld. Als de hond eraan snuffelt, vermoedt zijn vrouwtje nog niets van het dodelijke gevaar

Overal langs de Britse kust spoelden olieachtige, stinkende klompen aan op het strand. De naar diesel ruikende vettige hoopjes trekken vooral honden aan. Maar achter deze vieze substantie schuilt een dodelijk gevaar voor viervoeters! Het gaat om palmolie die door vrachtschepen in zee geloodst worden als ze hun tank schoonmaken.

De olie wordt gewonnen uit palmen waarvoor hele regenwouden gekapt worden. Het zit zowat in elk product dat je in de supermarkt kunt vinden: in bereide maaltijden, margarine, maar ook in cosmeticaproducten en wasmiddelen. Maar in deze klompen van palmolie schuilt een heel onaangenaam gevaar.

De op het strand aangespoelde olieresten bevatten een voor honden dodelijke bacterie en eisten ondertussen al meerdere dierenlevens. De kleverige olie werd inmiddels ook al aangetroffen op de Duitse stranden van Usedom en Borkum.

De klompen leiden tot maagkrampen en diarree: “De geleiachtige massa kan ook de slokdarm verstoppen”, waarschuwt de Britse arts Marc Abraham. “Als je vermoedt dat je hond zoiets ingeslikt heeft, raadpleeg dan meteen een dierenarts.” Dus voor dierenbezitters: houd je ogen goed open als je op het strand wandelt!

Bron: Daily Mail UK

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.