De ijsbeer van de dierentuin bezwijkt aan de zomerhitte. Nu kunnen de inwoners van deze stad hun ogen niet geloven.

De dierentuin van Buenos Aires is een bekende toeristische trekpleister. Hij bestaat al sinds 1875. Maar toen enkele jaren geleden de laatste ijsbeer aan de zomerhitte bezweek, werd de zoo bedolven onder de kritiek. Nu heeft de dierentuin een spectaculaire oplossing bedacht: de zoo werd gesloten. De burgemeester Horacio Rodriguez Laretta meende dat het onmenselijk is om dieren in gevangenschap te houden en ze voor bezoekers tentoon te stellen. De meeste dieren zullen gewoon in de natuur vrijgelaten worden.

zoo1

De meeste van de meer dan 2.500 dieren in de dierentuin, waaronder een witte tijger, poema’s, chimpansees, schildpadden, lama’s en leguanen, zullen in verschillende natuurreservaten in Argentinië uitgezet worden. De vogels die worden vrijgelaten, moeten eerst terug leren vliegen – want dat hebben ze tijdens hun gevangenschap eigenlijk nooit kunnen doen.

“De gevangenschap is voor dieren erg uitputtend. Er is eigenlijk geen goede manier om dit te doen. We moeten ze waarderen en dat is vandaag duidelijk niet het geval” vertelt de burgemeester nog. De dierentuin was een van de populairste attracties van Buenos Aires. Maar omdat de levensomstandigheden van de dieren onhoudbaar geworden zijn, staat hij volledig achter de kritiek.

zoo2

Het 18 hectare groot gebied zal omgevormd worden tot een ecopark. Daar zullen oudere dieren en dieren die omdat ze ziek zijn niet meer in vrijheid gesteld kunnen worden, ondergebracht worden in ruimere verblijven. Een reuzenschildpad, een zieke leeuw en een sneeuwluipaard behoren tot de bewoners van het nieuwe park. Het is de bedoeling dat vooral kinderen van heel dichtbij met de dieren zouden kunnen omgaan. Bovendien moet het park dienen als toevluchtsoord voor dieren die uit de handen van illegale dierenhandelaars gered werden.

zoo3

“Het belangrijkste is dat we het concept van gevangenschap en entertainment achter ons laten” vertelt de advocaat en dierenrechtenactivist Gerardo Biglia. Onder de dieren bevindt zich ook de wereldberoemde orang-oetan Sandra. Ze werd in 2014 door een rechtbank beschouwd als een “niet menselijke persoon” die onrechtmatig van haar vrijheid werd beroofd. Ook zij zal in de toekomst verder door de bezoekers bewonderd kunnen worden.

zoo4

Mooi dat de leiding van deze dierentuin heeft ingezien waar het bij de omgang met dieren werkelijk om draait.

DEEL dit bijzondere verhaal met je vrienden op Facebook!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.