De “gemummificeerde” baby was een dier. Maar als ze een beetje dichterbij kijken, zien ze een sprankeltje hoop.

De foto’s die je hieronder zult zien, zijn schokkend en gruwelijk. In Borneo (Maleisië) kregen de werknemers van International Animal Rescue een oproep over een kleine orang-oetan die gemummificeerd in een doos lag.

aap1

De dierenbeschermers zijn geschokt door de aanblik en denken aanvankelijk dat het aapje dood is. Maar uitgemergeld, bedekt onder de vlooien en vliegen beweegt het kleintje plotseling. Het aapje leeft!

aap2

Werknemers dopen hem Gito. “Dit is een van de meest schokkende gevallen van dierenmishandeling en verwaarlozing die we ooit gezien hebben. Zelfs de meest ervaren leden van ons team waren verbijsterd” zei een van de redders.

aap3

Zijn moeder werd gedood door stropers toen het kleintje pas geboren was. Daarna werd de baby voor 20 dollar verkocht aan een dorpeling en als huisdier gehouden.

aap4

Vrouwelijke orang-oetans worden wel vaker gedood, gewoon om hun baby’s makkelijker als huisdier te kunnen verkopen. Omdat de dorpeling blijkbaar geen interesse meer had in het dier liet hij hem gewoon in een doos achter. Om zijn geweten te zussen liet hij nog wel een beetje babymelk achter.

aap5

Toen de hulpverleners Gito vonden, was hij in zo’n slechte staat dat hij meer op een lijk dan op een levende aap leek.

aap6

Hij had zijn armen rond zijn lichaam geslagen om zich tegen de brandende zon te beschermen die door een opening van de doos naar binnen scheen. Hij werd helemaal grijs en bleek en zijn haar groeide niet meer.

aap7

Hij stond op het randje van de dood maar zijn verzorgers doen er alles aan om hem terug tot leven te wekken. Maar zover is het nog lang niet. De rit naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek bedraagt immers negen uur. Het lijkt erop dat hij de reis niet zal overleven.

aap8

Maar het aapje bleek een vechter. In het ziekenhuis werd hij aan een grondig medisch onderzoek onderworpen. De dierenartsen wassen en verzorgen hem. Voor het eerst in zijn leven kon Gito ervaren wat echte liefde en zorg is.

aap9

Dit verhaal is helaas geen uitzondering. De populatie orang-oetans slinkt zienderogen, onder meer omdat ze als huisdier worden gehouden. De enige manier om dit tegen te gaan is mensen overal ter wereld bewust te maken van deze praktijken.

DEEL dit bericht dus met iedereen die je kent!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.