Daarom staart je hond je aan als hij poept. Wie was daarop gekomen?

Elk hondenbaasje kent deze situatie maar al te goed: Je laat gezellig je hond uit en plots begint hij nerveus rond zich heen te kijken, draait een paar keer rond en kromt vervolgens de rug om een grote boodschap te doen. Maar in plaats van zich op het drukken te concentreren, staart hij je diep in de ogen. Als ook jij je al hebt afgevraagd waarom honden dit doen, vind je hier enige antwoorden.

hond1

Al in 2009 hebben wetenschappers een onderzoek gevoerd naar oogcontact tussen hond en mens. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de wederzijdse blik leidt tot een vergelijkbare fysieke reactie in het lichaam als bij een moeder en haar kind. Dit betekent dat jouw hond je vaak als ouder ziet, en jij je hond vaak onderbewust als je eigen kind.

hond2

Maar er zijn nog andere, mogelijke oorzaken waarom je hond je aankijkt tijdens het poepen. De meeste honden worden als puppy immers beloond als ze iets goeds doen. Zodra ze dit begrepen hebben, kijken ze je aan met grote ogen in de hoop een beloning en meer lekkers te krijgen.

hond3

Maar het zou ook kunnen dat ze gewoon bevestiging willen. “Mag ik hier een hoopje leggen?” vraagt hij je met een trouwe blik. Misschien heb je ooit wel al eens gevloekt als je hond zijn gevoeg op de verkeerde plaats deed en is hij bang om dat nu weer te doen.

hond4

Een andere oorzaak kan gevonden worden in zijn instincten – want als hij in een gekromde houding zit, is de hond kwetsbaar. Hij is dan bevreesd voor gevaar in de rug en hij wil alleen maar dat je een oogje in het zeil houdt om hem te beschermen in geval van nood.

hond5

Misschien is het oogcontact ook wel gewoon iets van jezelf waarop je vriend dan wel reageert, maar misschien eigenlijk wel wat meer privacy wil. Dat zou meteen ook de reden kunnen zijn waarom onze viervoeters ons altijd naar de badkamer willen volgen. Ze wreken zich voor hun eigen gebrek aan privacy. En wie wordt er nu graag bekeken als de natuur roept?

hond6

Maar genoeg gelachen, wat de precieze oorzaak ook mag zijn, één ding is zeker: je hond laat blijken dat hij je vertrouwt en als zijn meester beschouwt. Voor deze trouw moeten ze natuurlijk geregeld worden beloond. DEEL deze spannende bevindingen met andere hondenliefhebbers!


Bron: The Dodo

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.