Blinde man en zijn vriend zonder armen werken als één samen om een bos te planten. Fenomenaal!

Jia Wenqi en Jia Haixia werken al 10 jaar samen om meer dan 10.000 bomen te planten. Het is op zich al opmerkelijk om een klein bos in China aan te planten, maar Wenqi heeft geen armen en Haixia is blind.

blind

Een nieuwe kortfilm van het actiecamerabedrijf GoPro getiteld “You’ll be my arms, I’ll be your eyes” vertelt het verhaal van dit duo uit een klein dorpje in de Hebei provincie, nabij Beijing. Ze zijn al vrienden sedert hun kinderjaren en verwijzen naar elkaar als “broers” terwijl ze werken aan hun missie om het landschap te herbebossen.

Wenqi (54) verloor zijn twee armen wanneer hij drie jaar oud was nadat hij een hoogspanningskabel had aangeraakt. Haixia (55) raakte in 2000 gewond bij een ongeval in een steengroeve. Beide mannen leefden van een kleine uitkering en begonnen enkele jaren nadat Haixia blind werd bomen te planten om iets bij te verdienen.

blind1

Het was een moeilijk project. Slechts twee van de ongeveer 800 bomen die ze het eerste jaar plantten, overleefde. Maar ze zetten door en groeven kleine watergrachten om de bodem van voldoende water te voorzien.

“Normaal, gezonde mensen bereiken dit met zweet” vertelde Haixia aan de Huftington Post. “Maar voor ons, beiden gehandicapt, vergt het bloed en tranen. Laat de generatie achter ons en iedereen ter wereld zien wat twee gehandicapte mannen realiseerden.”

De broers vertellen in de film hoe de expansie van steengroeves rivieren vervuilden, vis en garnalen doodde en hun dorp omtoverde in een niemandsland. Sinds ze begonnen in 2002 hebben de broers al een volledig klein eiland terug bebost.

blind2

“Aanvankelijk plantten we bomen om geld te verdienen, maar nu gaat het helemaal om het milieu – om de luchtkwaliteit te verbeteren” zei Haixia. “We hebben geen inkomen. We zijn afhankelijk van een uitkering … Maar zelfs al zijn we arm, toch voelen we dat we iets substantieels bijdragen.”

Hoewel hun beperkingen dit project extra bemoeilijkte, zeggen ze dat ze nog een lange weg te gaan hebben. “Zelfs als we er niet meer zijn, zullen de toekomstige generaties weten dat een blinde man en een man zonder armen hen een bos hebben achtergelaten.”

Wat een wonderbaarlijk verhaal! DEEL dit artikel met iedereen die je kent om deze mannen de erkenning te geven die ze verdienen!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.