Blinde beer werd gevonden terwijl hij zichzelf pijnigde in een kooi. Nu vermaakt hij zich met worstelen met vrienden

Niemand weet precies hoe lang Kujira al in deze metalen kooi zat.

De maanbeer zat gevangen op een boerderij in Vietnam waar hij gehouden werd voor zijn gal. Berengal is een ingrediënt in de traditionele Chinese geneeskunde en in Azië worden zo duizenden beren gehouden in veel te kleine kooien. De kooien zijn zo klein dat men er nauwelijks rechtop in kan staan, terwijl de gal wordt afgenomen via gaten in hun lijf.

beer1

Maar voor Kujira was het nog harder. Hij had een open wonde in zijn borst, waardoor hij zich voortdurend krabde en pijnigde. Hij was ondervoed door het weinige eten dat hij kreeg. Hij had verschillende gebroken tanden en zijn klauwen waren overgroeid.

En hij was blind, dus wist hij helemaal niet wat er rondom aan de hand was.

beer2

Maar dat zou allemaal veranderen. In juni 2015 kreeg Animals Asia de toestemming om Kujira te redden in het kader van een reddingsoperatie waarbij 13 gelukkige beren gered werden uit de duisternis van deze boerderijen. En toen het team arriveerde, was het duidelijk dat Kujira hun hulp het meeste nodig had.

beer3

Het jarenlange lijden had ook zijn mentale gezondheid aangetast en hij had dwangmatig gedrag ontwikkeld.

beer4

Kujira werd snel overgebracht naar het opvangcentrum van Animal Asia. Ze behandelden zijn wonde en gaven hem voor de eerste keer in zijn leven een grote ruimte en de gepaste voeding. En dankzij een operatie kon hij oog weer uit een oog zien.

“Hij kan de zon zien, de hemel en het gras onder zijn poten voelen”, zei het team.

beer5

Kujira moet mentaal nog genezen – maar dat laten ze aan de andere beren over. Voor de eerste keer kon Kujira spelen met soortgenoten.

Hij ontdekte ook algauw zijn liefde voor water – maanberen houden van zwemmen, iets waar ze in de boerderijen nooit de kans toe hadden gekregen.

Vandaag is Kujira een heel andere beer dan de doodsbange, zieke en blinde beer die ze aantroffen. Hij brengt zijn dagen door met spelen en worstelen met zijn vrienden – en eindelijk ziet hij wat de wereld te bieden heeft.

beer6

“Het avontuur van Kujira is ronduit opmerkelijk. Hij lijdt geen pijn meer, hij heeft ruimte om te spelen, hij heeft vrienden – en hij kan zien. Het is nauwelijks te geloven hoeveel zijn leven veranderd is”, laat de organisatie nog weten.

beer7

DEEL deze wonderbaarlijke transformatie met je vrienden!


Bron: The Dodo en Animals Asia

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.