Baanbrekende studie bewijst dat honden daadwerkelijk kunnen begrijpen wat we zeggen.

Met je hond praten is volkomen normaal, onafgezien van het feit dat we niet dezelfde taal spreken. Maar heb je je ooit al eens afgevraagd of onze honden daadwerkelijk begrijpen wat we tegen hen zeggen? De meeste dierenliefhebbers zullen dit bevestigen, maar tot dusver was er nog geen wetenschappelijk bewijs om dat te staven. Een recente studie brengt daar verandering in. Hun experiment toont aan dat honden ons begrijpen niet alleen door wat we zeggen maar ook op de manier waarop we het zeggen.

studie1

Goed nieuws voor hondenliefhebbers!

Onze schatten begrijpen veel meer dan wat we aanvankelijk misschien dachten.

studie2

Onderzoekers aan de Universiteit van Eotvos Lorand in Budapest voerden onlangs een onderzoek uit naar de cognitieve vaardigheden van honden. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Science en toont aan dat honden op woorden en tonen reageren.

studie3

Het onderzoek werd uitgevoerd op 13 honden die aan een hersenscan onderworpen werden om de hersenactiviteit te meten – terwijl hun eigenaars tegen hen praatten. Ze wisselden af tussen lieve woordjes en neutrale zinnen, en deden dit zowel op een blije als op een droevige toon.

studie4

De resultaten bewijzen dat honden een verschillend deel van hun hersenen gebruiken om verschillende stemtonen te verwerken. Als iets opeen positieve toon werd gezegd, begrepen de honden dat ze geprezen werden.

Niet alleen dat, maar deze studie toont ook aan dat honden en mensen precies hetzelfde onderdeel van hun hersenen gebruiken om te begrijpen en taal te verwerken – dit betekent dat we qua taal dichter bij elkaar liggen dan altijd werd aangenomen.

studie5

Maar als woorden op een neutrale manier werden uitgesproken, hadden de honden het lastiger om de gegevens te verwerken.

Dus ze begrijpen het wel degelijk als iemand hen lief aanspreekt.

studie6

Dit bewijst ook meteen dat praten tegen je hond wel degelijk een impact op hen heeft. Een blije of droevige stemming zullen ze meteen correct interpreteren.

studie7

Ze herkennen bepaalde woorden, tonen en lichaamstaal die we steeds weer gebruiken als we tegen onze honden praten.

studie8

Er moet echter nog heel veel onderzoek gedaan worden naar taal en de verwerking ervan bij honden.

Praat jij ook met je hond?

Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit bericht uit de wetenschap met elke hondenliefhebber die je kent!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.