Als ze de kooi openen, plast de onrustige pup van angst. 6 jaar later is hij roekelozer dan elke brandweerman

De hond Yumenosuke vliegt in een helikopter boven de Japanse stad Kumamoto die vorige maand door een zware aardbeving getroffen werd. Hij is een reddingshond en het opsporen van overlevenden onder de brokstukken is zijn baan. De avond na de beving werd hij voor de reddingsactie onmiddellijk overgevlogen vanuit Hiroshima. Yumenosuke redt mensenlevens, maar zijn eigen levensverhaal begint als hij als puppy achtergelaten en naar een dierenasiel wordt gebracht.

Afbeelding: YouTube

Peace Winds Japan (PWJ), een organisatie voor humanitaire hulp en dierenbescherming, ontdekte Yumenosuke in november 2010 in een dierenasiel in Hiroshima. In het kader van een initiatief voor de redding van straathonden tegen inslapen vonden de medewerkers de 4 maanden oude puppy ingedoken en bevend in een kooi.

Afbeelding: YouTube

Yumenosuke zou met koolstofdioxide ingeslapen worden – een gangbare praktijk in Japanse dierenasielen -, maar de uitvoering had kortstondig vertraging opgelopen omdat de gasinstallatie die dag overvol was. Als de vrijwilligers hem uit de kooi halen, beeft en plast hij van angst. Bijna was hij een van de 128,000 honden geworden die in Japan jaarlijks ingeslapen worden.

Afbeelding: YouTube

PWJ adopteert Yumenosuke samen met andere puppy’s voor een opleidingsprogramma tot zoek- en reddingshonden, een project dat moet aantonen welk potentieel de honden hebben die dagelijks ingeslapen worden. Omdat hij van de vergassingsinstallatie gered werd, die men in Japan “droomtunnel”(Yume = droom in het Japans) noemt, doopt men hem Yumenosuke. Hij had angst voor mensen en wilde eerst zelfs niet uit zijn kooi komen. Het duurt een jaar voor de trainer zijn vertrouwen wint.

Afbeelding: YouTube

Aanvankelijk vreesde zijn trainer dat Yumenosuke wegens zijn angstige aard niet als reddingshond geschikt zou zijn, maar zijn redders geven niet op. Langzaam overwint de hond zijn angst en zijn wantrouwen, en toont hij wat hij in zich heeft. In 2014 wordt hij op zijn eerste missie gestuurd.

Afbeelding: YouTube

In augustus 2014 werd hij in Hiroshima ingezet, waar een zwaar onweer voor overstromingen en aardverschuivingen had gezorgd. Yumenosuke ondersteunde de reddingswerkers in de wijk Asa-Minami bij de zoektocht naar overlevenden. Tijdens de zoekactie bleef Yumenosuke voor een ingestort huis staan. Kort daarop werd een man van onder de brokstukken gehaald. Yumenosuke had gedaan waarvoor hij opgeleid was. In 2015 ontving hij hiervoor een medaille.

Afbeelding: YouTube

Yumenosuke nam ook aan buitenlandse opdrachten deel. In 2014 reisde hij af naar de door een orkaan getroffen Filipijnen, en in 2015 nam hij deel aan een bergingsoperatie van 50 dagen in Nepal na de zware aardbeving daar.

Afbeelding: YouTube

Ook in Kumamoto is Yumenosuke snel ter plaatse, nog geen 11 uur na de eerste beving. Hij doorzoekt de verwoeste straten en zoekt tussen de brokstukken naar gewonden en overlevenden.

Afbeelding: YouTube

Reddingshonden zijn getraind om onophoudelijk verder te zoeken – ook in de modder, zelfs als ze zelf moe of gewond zijn. Yumenosuke is een perfect opgeleide en vastberaden redder in nood.

Afbeelding: YouTube

Yumenosuke heeft met zijn moed, ijver en dapperheid wereldwijd mensen ontroerd. Hij redt het leven van mensen die dat van hem beslist ontnomen zouden hebben. In de onderstaande video zien we deze onbevreesde speurhond trouwens in actie.

Op de website van PWJ leren we meer over het reddingsprogramma en Yumenosuke. Steun deze prachtige organisatie door dit artikel te DELEN met iedereen die je kent!

Bron: YouTube

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.