Als de dierenarts dit dier ziet, pakt hij zijn brandijzer erbij. Maar als de eigenaar het weer ophaalt, wordt ze ziek van hetgeen ze ziet

Leanne Lauricella is de oprichtster van “Goats of Anarchy”, een dierenwelzijnsorganisatie in Ne Jersey die zich toelegt op de verzorging en adoptie van gewonde en zieke geitjes. En toen Leanne dit kleine geitenbokje zag, moest ze zich gewoon om hem ontfermen. Hij was amper anderhalve week oud, woog ongeveer een kilogram en had een betoverend zoete stem. “Hij klonk als een klein muisje. Ik kan hem zelfs niet nadoen. Omdat hij zo klein is heeft hij de hoogste piepstem die men zich kan voorstellen.”

Het dier werd misvormde poten geboren en daarom had zijn voormalige eigenares hem naar Leanne gebracht. Voordien had de vrouw de geit voor een routineonderzoek nog naar een dierenarts meegenomen. Daar werd zijn hoofdje kaalgeschoren en brandde de dierenarts de hoorns van het diertje met een brandijzer weg. De eigenares wist niet genoeg over geiten om te weten dat deze behandeling compleet onnodig was.

“Ik was zo boos en overstuur. Hij was gewoon een klein, onschuldig geitje”, zegt Leanne. “Waarom doen ze iets wat alleen maar nadelig voor hem is?”

Leanne doopte het kleintje Lawson. “De voormalige eigenares vertelde me dat de dierenarts haar overtuigd had om de geit te onthoornen. Na deze procedure was het kleintje zo geschokt dat hij moest braken.”

Het onthoornen van geiten is helaas wijdverbreid. Hun hoornen worden gedurende minuten verbrand met een heet brandijzer. De warmte schroeit de bloedvaten dicht en stelpt het bloeden.

De enkele reden waarom boeren dit doen is om te vermijden dat geiten met hun hoornen in hekken vertrekt zouden geraken. Vooral boeren die geiten in erg krappe behuizingen houden maken zich hier schuldig aan. Leanne benadrukt dat deze procedure wreed en compleet overbodig is.

De hoornen van geiten vervullen echter een vitale functie. Ze zitten boordevol aderen die hun lichaamstemperatuur regelen. Dit houdt hen koel in de zomer en warm in de winter.

Volgende pagina

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.