Dit 15-jarige meisje pleegt zelfmoord door van het dak van een wolkenkrabber te springen. Als haar ouders haar smartphone bekijken, ontdekken ze de reden.

Waarschuwing: Dit artikel bevat foto’s die sommige lezers als schokkend zouden kunnen ervaren.

Vandaag de dag zijn we virtueel allemaal met elkaar verbonden. Wat daaronder lijdt, is daadwerkelijk menselijk contact. Gezinnen zitten samen rond de eettafel, maar eenieder is verknocht aan z’n smartphone. Zo valt het nauwelijks op wanneer kinderen beginnen te veranderen en zich steeds meer terugtrekken. Vele ouders merken daardoor veel te laat op wanneer er iets aan de hand is.

Op het internet circuleren de laatste tijd steeds meer gevaarlijke “spelletjes” en “uitdagingen.” Dat hun kind in zoiets verwikkeld is, merken de ouders pas als het te laat is. Een van deze manipulatieve spelen is het uit Rusland overgewaaide “Blue Whale Game.”

Volgens de Russische politie kunnen er ondertussen al 130 dodelijke gevallen aan dit spel gelinkt worden. De naam “blauwe walvis” komt van de legende dat blauwe walvissen hun dood kunnen voorspellen en daarom op stranden aanspoelen om er te sterven.

En zo eindigt ook dit spel: met de eigen vrijwillige dood.

Eerst wordt men door een zogenaamde “spelleider” gecontacteerd, die welbewust labiele jongeren selecteren. Vervolgens moeten de slachtoffers een applicatie op hun smartphone downloaden. Wat de jongeren niet weten: Zo heeft de spelleider toegang tot alle persoonlijke gegevens van de speler. Als iemand overweegt om het spel te beëindigen wordt hij of zij zwaar onder druk gezet om dat niet te doen.

Nadat de applicatie op de smartphone staat moet de speler 50 dagen lang elke dag een uitdaging uitvoeren. Sommigen zijn relatief onschuldig, bijvoorbeeld 24 lang niet spreken of midden in de nacht een horrorfilm kijken.

Andere uitdagingen zijn echter regelrecht gevaarlijk. Het kroonstuk volgt echter op dag 50: om het spel te winnen moet het slachtoffer zelfmoord plegen.

Een van de slachtoffers is de 15-jarige Russische Yulia Konstantinova. Haar verhaal schokte het hele land: Ze sprong van het dak van een wolkenkrabber om zich zo van het leven te beroven. Op haar profiel liet ze een laatste bericht achter: de foto van een blauwe walvis met het woord “Einde.”

Eind april werd in Spanje nog een meisje in de psychiatrie opgenomen nadat haar ouders ontdekt hadden dat ze het spel eveneens speelde. Volgens de politie wilde ze onder een trein springen, maar gelukkig konden de ouders op tijd ingrijpen.

Overal ter wereld wordt nu gewaarschuwd voor dit ziekelijke spel. Het is belangrijk dat ouders weten waar hun kinderen online mee bezig zijn.

DEEL deze belangrijke waarschuwing met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Daily Mail en The Sun

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Als eerste op de hoogte? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.